«Laikazīmes» (автора б.) - скачать книгу бесплатно без регистрации

обложка книги Laikazīmes

Поделиться ссылкой на книгу!

 Название: Laikazīmes
 Автор:
 Жанр(ы): Приключения, Природа и животные
Издательство: Liesma
Год издания:

OSKARS GERTS, ARTURS MAURIŅŠ

LAIKAZĪMES

Ieskats tautas vērojumos un ticējumos

RĪGA

«LIESMA»

1986

MŪSU LASĪTĀJ!

Vai nav tā, ka, strādādami ar moderno tehniku, pārvie­todamies ātros un ērtos satiksmes līdzekļos, dzīvodami labiekārtotos dzīvokļos, arvien skaudrāk sākam izjust, kā mazinās mūsu tiešās saiknes ar dzīvo un nedzīvo dabu? Personības harmoniskai attīstībai taču nepieciešama gan kul/liras, gan dabiskās vides daudzveidība. Bet kur dzīves steigā rast šos pieturas punktus saiknei ar dabas daudz­veidību? Liksim lietā jau uzkrātās tautas gudrībasl Vērī­gāk ieskatīsimies odu dejā un mākoņu kustībā, ieklausī­simies varžu kurkstēšanā un meža šalkās, pavērosim, kādā secībā saplaukst koki un kā guļ mūsu draugs suns, cik augstu lido bezdelīgas un kā pūš vējš — uz varavīksni vai no tās. Te nu tad lieti palīdzēs daudzajos gadsimtos izkristatizētās laikazīmes. Tās uzticīgi un gudri kalpoju­šus mūsu senčiem, kad vēl nebija zinātniskās meteorolo­ģijas, agronomijas un zootehnikas. Laikazīmes varbūt palīdzēs detalizētāk aplūkot dzīvās un nedzīvās dabas pa­rādības, bet zinātnes atziņas — izprast objektīvās cēloņ­sakarības.

Tāpat domājam, ka laikazīmes nav zaudējušas savu praktisko nozīmi arī modernās zinātnes strauja uzplau­kuma laikmetā. Zinātne vispārina cilvēces atziņas, laikazīmes — konkretizē, tām ir izteikti lokāls raksturs. Laikazīmēs koncentrētā veidā uzkrātās tautas gudrības nekon­kurē ar moderno zinātni, bet gan to savdabīgi papildina, krietni vien izejot ārpus mums pierastajiem dabaszinātņu nogabaliem. Tās iesniedzas vispārējā esamības redzējumā, dabas uztveres estētikā un ētikā, tajās izpaužas ari tautas vitalitāte, dzīvesprieks. Bieži vien grūti novilkt robežu starp tautas vērojumiem, kas strikti kalpo praktiskai laika apstākļu paredzēšanai, un tā saucamajiem ticējumiem ar tiem raksturīgo daudzslāņaino ētisko, filozofisko un prāt- niccisko saturu un zemtekstu. Jo arī te tā vai citādi iz­teikta mūsu priekšteču ekoloģiskā domāšana. Viens otrs ticējums pirmajā skatijumā var likties panaivs vai mal­dīgs. Taču ielūkosimies tajā vērīgāk un mēģināsim rast racionālo kodolu. Atcerēsimies F. Engelsa vārdus «Anti- Diringā»: Ir daudz vieglāk ar prātā aprobežoto viduvē­jību, kā to dara Kārlis Fogts, uzbrukt vecajai natūrfilozofijai nekā novērtēt tās vēsturisko nozīmi.»

Tāpēc mēs neesam centušies <Laikazīmju» tematiku sa­šaurināt, bet gan esam mēģinājuši sniegt to pēc iespējas plašākā tvērumā. Un esam vēlējušies parādīt tādu tautas vērojumu īpatnību kā tieksmi skatīt dabas parādību vis­sīkākās izpausmes. Tāpēc vienai un tai pašai parādībai dažkārt veltītas daudzas laikazīmes, kas atšķiras tikai ar niansēm vai nu pašas parādības izpausmē, vai ari tās īstenošanās apstākļos. Taču šis prātulas ir savstarpēji saistītas, tām piemīt noteikts sistēmiskums. Sajā sakarā, mēģinot ieskatīties māsu senču uzskatu sistēmiskumā, esam centušies uzrādīt arī ticējumu un laikazīmju ligzdas. ' Mēs neesam iedomājušies šo savu pirmo nelielo ieskatu jeb tuvošanos tautas dzīves gudrību krātuvei par rokas­grāmatu laika apstākļu paredzēšanai vai lauku darbu plā­nošanai. Sim nolūkam arī turpmāk izmantosim meteorologu prognozes un lauksaimniecības zinātņu atziņas. Taču vienlaikus lai laikazīmes mūs visus mudina vēl dziļāk un nopietnāk vērot, analizēt, padomāt. Lai izlasītais rosina apzināt arī citas, šeit nepieminētas laikazīmes un parādī­bas un izvērtēt tās, pasargājot šo tautas garamantu no aizmirstības! Mūsu kopīgs pienākums taču ir nodot nāka­majām paaudzēm pēc iespējas bagātāku kā dabas, tā ari kultūras daudzveidības pūru.

Autori

Самый Свежачок! Книжные поступления за сегодня

  •  Позывной «Оборотень»
     Трофимов Ерофей
     Фантастика, Боевая фантастика

    Цель оправдывает средства. Так говорили иезуиты. Но так ли это на самом деле? Что будет, если цель у амбициозных генералов и беспринципных учёных совпадает, и в эти жернова попадут те, для кого слова приказ и родина не пустой звук? Те, кто сделал целью своей жизни службу государству, и иной судьбы они не представляют? А значит, они пойдут до конца и сделают всё, чтобы защитить свою родную землю….

  •  Отверженный принц
     Пашнина Ольга
     ,

    Дэваль – отверженный принц. Аида – его сестра, которой не должно было существовать. Их судьба – поддерживать равновесие, не давая тьме вырваться на свободу. А еще они знают: один из них должен исчезнуть.

    Мир мертвых не прощает ошибок. Одно неверное движение – и ты отправляешься туда, откуда нет пути назад: в мир, где темные души хранят свои секреты. Попасть туда – означает погибнуть.

    Но только не для наследницы Повелителя мертвых и напарницы стража, лучшего из лучших и… проклинающего день, когда судьба свела их вместе.

    Камень кастодиометра сверкает ярко как никогда. Борьба за власть над миром мертвых разворачивается прямо сейчас.

    Вторая часть популярного dark romance цикла Ольги Пашниной о девушке, ставшей наследницей мира мертвых, и отверженном темном принце.

    Головокружительная смесь детектива и романтики.

    Запретные чувства, которым герои не способны противиться.

    Необычный авторский мир с атмосферой древних легенд.

    Закулисье мира мертвых с его интригами и тайнами.

  •  Собрать мозаику
     Палей Натали
     Боевое фэнтези,

    Я очнулась в военном госпитале, в плену у врага, и ничего не помню о прошлом. Захватчику нужны сведения, он делает всё для того, чтобы сломать ментальный блок и выудить их из моей памяти.

    Учеба, друзья, родные, любимый – подробности моей жизни постепенно выходят на свет. Я зеленый луч, избранная Богиней для защиты родной земли и моего народа.

    Разрозненные обрывки постепенно собираются в целую картину, и чем дальше, тем страшнее мне становится. Я понимаю: когда мозаика прошлого соберется полностью, враг узнает то, что знать не должен…


 Жанры книг


 Новые обзоры